mandag den 15. november 2010

Fucking Flink tegne-regel

Det er sikkert en helt vildt dårlig og krænkende analogi. Men den er interessant:

En lørdag morgen sidder mine to børn og tegner. Og så bliver den store på 8 år sur. For hendes lillebror på 5 år har lige tegnet hende.

Han gjorde mig mega grim!, siger hun. Og vi må jo ikke tegne hinanden!

Hvilket er rigtig nok. Efter en periode, hvor de to "kom til" at tegne hinanden grimt, opstod der irritation og skænderier. Vi indførte derfor et midlertidigt stop for at man må tegne hinanden.

Vi indførte faktisk den regel, at man kun må tegne hinanden, hvis den anden synes det er ok. Hvis ikke, må man respektere den andens ønske om at lade være.

Som sagt, det er sikkert ikke den heldigste analogi. Men alligevel et meget godt billede:

For det er vel vores version af Muhammed-tegningerne, lige her i vores eget lille hjem?

I går skrev Berlingske Tidende så om, at vi danskere er verdens mindst gelotofobiske folk. Humorforsker og psykolog Martin Führ fra Aalborg Universitet konkluderer – baseret på en international undersøgelse i 72 lande –at vi er det land i verden, der er mest skamløse.

Det afføder to mulige reaktioner.

For den, der hylder ytringsfrihed, er reaktionen et hurra: Vi er er det mest befriede folk. Befriet af sociale konventioner, befriede for religiøse og moralske snærende bånd. Vi er frie mennesker. Og ikke skamfulde over det.

Den anden reaktion er mere selvkritisk. Endnu en gang bliver vi kun alt for pinligt bevidste om, at den er god nok: Vi har mentale hvide tennissokker på, når vi optræder overfor folk fra andre kulturer. Vi føler os frigjorte. Men i virkeligheden er vi bare brovtende. For vi gør os ikke den ulejlighed at gøre os bevidste om andres grænser. Vi er nemlig ikke skamfulde. Og engang imellem burde vi måske have bare en flig mere skam i livet.

Nu lyder skam jo negativt. Men skam kan være god nok. For skam er også respekten for, at storesøster måske ikke lige synes den tegning, lillebror her sidder og laver af hende er skide sjov.

Hjemme hos os har et par børnetegninger affødt nye regler for, hvordan vi kan være sammen på. Vi har indført skam.

Det skammer jeg mig ikke det mindste over. Men at vi danskere er det mindst skamfulde folk i verden? Det skammer jeg mig faktisk mere over.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar