fredag den 1. oktober 2010

Fra borgerpligt til borgerlyst


Da jeg startede Fucking Flink var det ud fra et ønske om at rykke på et uopfyldt behov i det danske samfund. Det er ikke et politisk projekt. Heller ikke en forening. Og projektet kræver ingen råd, nævn eller finansiering. Det er et helt simpelt projekt, der bare har brug for engagerede folk, deres gode idéer og nogle få (og små) individuelle og fælles initiativer for at gøre Danmark flinkere.

Men vigtigst af alt: Det er et projekt, som er lykkeligt fri for at man skal vente på noget. Det er bare om at komme i gang.

Nu er jeg så stødt på borgerlyst.dk, et barn af Nadja Pass og hendes samarbejdspartner, Andreas Lloyd. Og wow, hvor er jeg imponeret. Allestedsnærværende Nadja Pass har jeg længe været dybt imponeret af (kender du ikke til hende, så læs med på hendes blog her). Med borgerpligt.dk har Nadja med Andreas skabt rammerne for noget fantastisk.

Men hvad er borgerlyst.dk? Alene ordet giver et godt signal. Hør bare Nadja og Andreas:

Det opleves i mange tilfælde, som om det er først er, når vi har sagt ordet (...) at rigtig mange danskere bliver sig deres egen ‘borgerlyst’ bevidst… Opdager, hvor meget de SELV kan gøre, i stedet for at sige, at “nogen burde gøre noget”. At der ligger en masse saft og kraft i at tænke sin egen rolle i samfundet langt udover borgerPLIGTEN – og erkende, at mange af os i høj grad også føler en borgerLYST.

Jeg ved ikke med dig, men jeg er allerede tændt. Og de fortsætter:

Mange danskere brænder inde med en masse gode ideer, som kunne gøre vores fælles verden til et bedre sted at være – uden at de får gjort noget ved ideerne. Årsagerne kan være alt lige fra manglende tid, viden og nogle at løfte opgaven sammen med. Hjemmesiden borgerlyst.dk skal fungere som en inspirationsside med masser af ideer og opskrifter på, hvordan man fører store som små projekter ud i livet. Fællestrækket er, at projekterne skal gavne fællesskabet, samfundet og det demokrati, mange af os efterhånden tager for givet.

Er du stadig med? Det er jeg i hvert fald. Og hjemmesiden er bare ét element ud af flere. For borgerlyst.dk fungerer for din initiativlyst som MBT-sko fungerer for ludende gang: Du kommer op på tæerne. Du får pulsen op. Og du får lyst til at gå mere og gøre mere.

Meget mere.

Her er bare et udpluk af de 3 mest aktuelle ting fra borgerlyst.dks aktivitetskalender:

SAMTALESALON: HELTE. Tag med på jagt efter det moderne heltemod og lad os snakke om alt det og alle dem, der beundrer og inspirerer os; giver os lyst til at handle og være med til at forandre verden.
30. september 2010. Dørene åbner 19.30 – vi starter klokken 20.

DEMOKRATISK DATING. HANDLEKRAFT I HVERDAGEN. En aften, der mest af alt handler om at møde andre borgerlystne mennesker, der har lyst til at vende deres tanker og ideer til et bedre samfund i festligt lag. Møde hinanden, vende verdenssituationerne, grine, udvikle og drikke nogle øl. Det eneste du skal gøre er at møde åben og nysgerrig op.
27. oktober 2010. Dørene åbner 19.30 – vi starter klokken 20.

SAMTALESALON: GØDNING
Hvad skal der til, for at en holdning eller en god ide bliver til handling? Selv de bedste ideer skal gødes og udvikles for at blive til mere end gode ideer. Lad os snakke om, hvad der skal til – og hvordan kan vi hjælpe hinanden til at bringe gode ideer ud i livet?
15. november 2010. Dørene åbner 19.30 – vi starter klokken 20.

Er du stadig med? For det er jeg edderbankemig. Måske ses vi til et af arrangementerne?

For hey:

Det er gratis at deltage. Andreas og Nadja: Fantastisk initiativ. Tak tak tak skal I have!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar